+31646294809
info@johnbreukels.com

Over Polyamorie: Het verschil tussen ‘houden van’ …of ‘Liefhebben!’

Over Polyamorie: Het verschil tussen ‘houden van’ …of ‘Liefhebben!’

Over het woordje Polyamorie, ofwel letterlijk vertaald ‘meervoudig liefhebben’ wordt tegenwoordig vaker verteld en geschreven, maar wat is het nu feitelijk? Vaak zien we dat Polyamorie nogal eens wordt verward met Polygamie. Wellicht een goed idee om daar vanuit een ander perspectief en bewustzijn een duidelijke en vooral positieve draai aan te geven.

Het werkwoord ‘houden van’ begint in onze 3D-maatschappij meer en meer te lijken op claimgedrag.

Laten we eens een prachtige bloem als voorbeeld nemen;

Wanneer je van een bloem houdt dan zal je deze plukken en meenemen, echter… Wanneer je een bloem lief hebt, dan ga je er elke dag naar toe om haar water te geven, te bewonderen en te koesteren.

Er zijn slechts 3 dingen waar ik van houd:

  1. Mijn katten: Ik ben een katten-mens en heb er om die reden voor gekozen om katten als ‘mijn huisdieren’ in huis te nemen. Kom je bij mij thuis over de vloer, voel je dan vrij om mijn katten lief te hebben, te aaien en te koesteren. Echter, het zullen altijd ‘mijn katten’ blijven.
  2. Mijn eten: Als echte levensgenieter houd ik enorm van lekker eten… natuurlijk eten we ook om ons fysieke lichaam te kunnen voeden, echter… soms haal ik eten in huis, of (en dat gebeurt vaker dan thuis eten), ben ik onderweg in een restaurant om ‘mijn eten’ te bestellen.
  3. Tenslotte, “het Leven!” …Ik ben net als jij op deze aarde gekomen om mijn lessen te leren. Leerprocessen die ik met het universum ben overeengekomen, en zelfs alle lieve zielen in mijn leven zijn al een onderdeel van mijn zielcontract. Echter, er is niemand die mijn humeur, mijn dag, of mijn leven kan verpesten zonder mijn toestemming… ik claim mijn leven!

Al het andere op deze planeet, alles wat leeft, groeit en bloeit, heb ik lief! Niet alleen mijn familie, mijn 3 kinderen en mijn vrienden, maar ook alle situaties, alle verbindingen.
Het mooiste voorbeeld is toch de kinderen: Wanneer ik van mijn kinderen zou houden, dan zou mijn lagere ego-bewustzijn de kinderen willen claimen. Ik zou ze niet de ruimte gunnen om net zo van het leven te leren houden, zoals ik dat zelf doe. Ik bescherm ze uiteraard, ik bied ze een veilige haven en een luisterend oor, ik koester ze, geef ze regelmatig een knuffel, maar bovenal laat ik ze vrij.
Het systeem (the matrix) geeft ze een ‘leerplicht’, vanuit een onbaatzuchtig hart bied ik ze ontwikkelingsrecht: het recht om zich te kunnen en mogen ontwikkelen, zonder ze te claimen, te binden of te betuttelen.  En dat recht om te ontwikkelen wens ik vanuit mijn hart voor iedere andere levende ziel op deze aarde.

Wel, dan komen we bij Relaties! Wat is nu het verschil tussen een relatie of een verbinding?
Een relatie kun je met alles en iedereen hebben: je buurman, buurvrouw, je vrienden, je werkgever (arbeidsrelatie) en je collega’s, je (liefdes)partners, je vader, je moeder, je kinderen en iedereen die in je leven komt. En, die relaties kun je het beste vergelijken met de motor van je auto! Een hechte relatie vormt een systeem dat vereist dat de wielen en raderen werkzaam zijn opgesteld: naven, assen, hefbomen en ankerpunten moeten allemaal een functionele, veilige en afgesproken plaats hebben. De drijvende kracht moet worden afgeleid van een gemeenschappelijke of geschikte energiebron. Iedere vernieuwing, iedere nieuwe activiteit of ordening binnen het systeem moet worden opgemerkt, erkent en besproken. Er moeten afspraken worden gemaakt over hoe de relatie kan worden aangepast aan veranderingen, of dat er veranderingen binnen de relatie zijn toegestaan of worden geweigerd. Ieder onderdeel of elke partner die lijdt onder overmatige druk of wrijving als gevolg van een bepaalde opstelling mag leren om te piepen en kreunen, totdat tevredenheid is bereikt voor iedere partij binnen het systeem. Zelfs het meest verfijnde mechanische systeem produceert wrijving, vuil en warmte en zal zonder olie knarsend en piepend tot stilstand komen. Op deze manier heeft ook een hechte relatie regelmatig heldere communicatie nodig om soepel te kunnen functioneren, want zonder communicatie komt iedere relatie knarsend en piepend tot stilstand!

Kort gezegd: Een relatie, een woord in onze spreektaal dat vaak net zo verkeerd geïnterpreteerd wordt als Polyamorie, is dus slechts mogelijk door communicatie, transparante heldere communicatie, maar doorgaans altijd verbaal… met woorden, dus wordt een relatie doorgaans vanuit ons lagere zelf beleefd.

Een verbinding, daar zijn geen woorden voor nodig!

Het is een energetisch gestuurde connectie vanuit verschillende bronnen, zoals het hart, het 3e oog of zelfs de lagere chakra’s… kortom, alles behalve ‘het denken’ in ons hoofd. In een verbinding hoeft dus niet te worden gecommuniceerd door middel van woorden, maar mag alles ontstaan vanuit liefde en intenties!

Vanuit een zuivere verbinding ontstaat dan ook vanzelf genegenheid voor elkaar: Genegenheid is voor te stellen als een straal van liefde en adoratie die op een onderwerp, voorwerp of persoon gericht kan worden. Genegenheid houdt iemand innig, maar met open armen vast. Genegenheid koestert het verlangen dat ieder schepsel vrij is. Door anderen vrij te laten kunnen zij zich bevrijden van schuldgevoelens, remmingen, angsten en andere blokkades die hun schoonheid verbergen.

Ja, ik besef me zelf al te goed dat dit nu een heel lang vehaal begint te worden, die voornamelijk bestaat uit woorden. Ook ik betrap mezelf nu we soms die woorden nodig hebben, ofwel vanuit ons lagere bewustzijn reageren of schrijven, maar wel met de juiste intentie om die ander dan weer over de brug te trekken om in verbinding te komen, met zichzelf en met anderen.

Wat het ook is, plak er maar geen oordeel op! Laat het zijn, zoals het is.
Wanneer we leven in het hogere bewustzijn dan is respect de grondhouding om twee keer te kijken of liever gezegd: om twee keer zo diep te kijken. Respect reikt vele malen verder dan de uiterlijke verschijning en oppervlakkige beschouwing. Het nodigt jou uit om diepere betekenissen en doelen te ontdekken of om een basis voor dergelijke ontdekkingen te leggen.

Zonder het principe van respect zal het Boek van de Liefde nooit gelezen worden, zal de Boom van het Leven nooit in volle bloei worden gezien en zullen de duizenden regenbogen uit het land van de essentie nooit worden ervaren. Door met respect te handelen zullen de mysteriën van het universum of delen daarvan, zich openbaren, laag na laag, zoals een lotus met duizend bloembladen zich ontvouwt. Tenslotte wil je zeggen, jij die dit artikel leest: “Ik heb je lief, zoals ik mezelf lief heb” …Polyamorie wordt vanuit dit principe beleefd!

John Jagadiël Breukels

 

3 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Bijzonder mooi geschreven, bedankt we zouden allemaal moeten gaan liefhebben.

  2. Bianca schreef:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.