+31646294809
info@johnbreukels.com

MAANFASEN: Latijnse namen voor 12 maanden, namen de 13 Manen over!

MAANFASEN: Latijnse namen voor 12 maanden, namen de 13 Manen over!

Toen de Juliaanse kalender in 45 BCE werd ingevoerd, werden de namen van de 12 Latijnse maanden geleidelijk meer algemeen in Europa. De oude, zogenaamde ‘heidense namen’ werden echter niet vergeten. Oude hoog-Duitse maandnamen werden geïntroduceerd door Karel de Grote, die regeerde als koning van de Franken, en later door de keizer van de Romeinen van 774 tot 814. Gelukkig werden de pre-christelijke Anglo-Saksische maan(d)namen verzameld door een Engelse monnik. Namen die refereren naar de 13 maanfasen die door oude wijze volkeren, maar ook door hedendaagse pagans, wicca, sjamanen en andere bewuste mensen in ere worden gehouden.

Geadopteerde namen voor de volle maan – Meer dan 500 Indiaanse artiesten, zangers en dansers verzamelden zich op het Powwow Native American Festival op 2 juni 2013 in Brooklyn, New York. Inheemse Amerikanen noemden de maanden die door de oorspronkelijke Natives werden gebruikt om een maan(d) en een thema aan te geven. Tegenwoordig zijn veel van deze oude maandnamen geadopteerd als namen voor de Volle Maan van elke maand. Een veel voorkomende verklaring is dat koloniale Amerikanen Native American maan-namen gebruikte en deze in de moderne kalender verwerkten. Het lijkt er echter op dat de namen van de Volle Maan die we vandaag de dag gebruiken, zowel Native American, Angelsaksische als Germaanse wortels hebben, omdat de thema’s vrijwel overeenkomen.
Van oudsher kregen de volle manen een naam in veelvoorkomende oude culturen. De namen van de Volle Maan die de oude Native Amerikanen gebruiken, weerspiegelen vaak de veranderende seizoenen en de natuur, zoals: Wolf Moon: januari, Snow Moon: februari, Worm Moon: maart, Pink Moon: april, Flower Moon: mei, Strawberry Moon: juni, Buck Moon: juli, Sturgeon Moon: augustus, Harvest Moon: september of oktober, Full Corn Moon (graanoogst): september, Hunter’s Moon (wildoogst): oktober, Beaver Moon: november, Cold Moon / Ice Moon: december.

Hoe kan het dat een maan meerdere namen heeft?
Wel, we hebben niet alleen te maken met verschillende culturen en talen, maar ook met andere jaargetijden, seizoenen en temperaturen op onze planeet, waardoor de namen van de maand meerdere betekenissen kunnen hebben. Graag geef ik je een overzicht van de namen die het beste passen bij onze kalendermaand, maar daarbij de Oud-Engelse naam die ook wordt gebruikt bij Keltische en Oud-Germaanse culturen, tevens de Native American-naam die wordt gebruikt binnen het sjamanisme, de boeddhistische naam en de andere voorkomende namen:

Volle manen zonder naam: Sommige jaren hebben 13 Volle Manen (zoals 2018), waardoor een van hen een Blauwe Maan is, omdat deze niet helemaal in het traditionele naamgevingssysteem van de Volle Maan past. Dit is echter niet de enige definitie van een Blauwe Maan. Over elke 19 jaar is er geen Volle Maan in februari, zoals 2018. Dit is een van de verschillende definities van de term Black Moon. De andere definities verwijzen naar een Nieuwe Maan die niet past in de equinoxen of zonnewende, vergelijkbaar met een Blauwe Maan.

Wat maakt 2019 bijzonder? …Ontwaken & Ontkiemen!
De maand maart is helemaal speciaal, omdat de volle maan van maart exact op de 21e van de maand, ofwel de lente-equinox is.
Belangrijk voor de thema’s en onze eigen groei en ontwikkeling is te weten dat de eerste volle maan ná 21 maart – de lente equinox – in het teken staat van ontwaken, maar deze maan is dus niet ná, maar exact op de 21e maart… Ideaal om te ontwaken!

De volle maan – “de Maan van het Ontkiemen”, ná de lente equinox valt op vrijdag 19 april 2019, en laat dat nu ook net de ‘Goede Vrijdag’ van het verlengde weekend dat wij Pasen noemen, een feest waarvan wij denken dat het uit het Christendom komt, maar in werkelijkheid al een heel oud vruchtbaarheidsfeest is in de vrouwelijke culturen, vandaar het Ei als symbool van vruchtbaarheid!

De tussenliggende ‘Nieuwe Maan’ in de periode van de lente-equinox, is daarom de ideale periode voor het planten van je zaadjes! Deze nieuwe maan valt op 5 april 2019, en dat is dan weer exact 1 dag na de de transitie van de 4:4:4 poort op 4 april 2019… Wowww! We zouden haast zeggen dat het Universum dit jaar alles wel heel zorgvuldig en numerologisch perfect heeft gepland!

Wat gaan wij zelf doen in deze periode?

Wij gaan een bijzondere Nieuwe maan Piramide Kristalreis – 4:4:4 maken, tussen 4 en 11 april 2019… Een reis naar Bosnië Herzegovina die net even anders zal zijn dan alle eerdere reizen die we al gemaakt hebben! …Voor meer informatie over deze reis en het programma kun je hier verder lezen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.