+31646294809
info@johnbreukels.com

Egoïsme, Egocentrisch, of Eigen-Liefde

Egoïsme, Egocentrisch, of Eigen-Liefde

Egoïstisch, Egocentrisch, of Eigenliefde?
Dit weekend kreeg ik weer eens een magisch liefdevol kosmisch lesje voor de Ziel: Leren ontvangen!

Je kent het vast wel: Jij zelf, of misschien anderen in jouw directe omgeving die in onze westerse beschaving zo zijn opgevoed en geconditioneerd, dat sociaal gedrag de maatschappelijke norm is. Maar wat is sociaal gedrag? Is dat jezelf wegcijferen om het de ander naar de zin te maken? Nee dus!

Laten we eerst eens kijken naar wat ons meest bekende woordenboek – de dikke van Dale – hierover te melden heeft;

 • Egoïsme? In de Van Dale wordt egoïsme als volgt omschreven: de levenshouding van iemand die voortdurend het eigen belang en eigen welzijn op het oog heeft, dit staat gelijk aan zelfzucht en eigenbaat. * ik voeg daar zelf even aan toe: “Ikke, Ikke, Ikke… en de rest kan stikken!” …dus helemaal geen leuke eigenschap!
 • Maar wat zegt het over Egocentrisme? De dikke Van Dale omschrijft het als volgt; met zichzelf als uitgangspunt van de gedachten, het zien van alles vanuit zichzelf, ofwel “denken” dat de wereld om jou draait!
  Veel mensen zien “egocentrisch zijn” dus ook als een negatieve eigenschap, maar waar gaat het fout? Waarschijnlijk is het je opgevallen dat ik bij de omschrijving het woord ‘denken’ tussen aanhalingstekens heb gezet, omdat;
  1. De mens – met het beperkte bewustzijn – denkt
  2. De Ziel, ofwel de IK BEN aanwezigheid – met een spiritueel hoger bewustzijn – uitgaat van gevoel of innerlijk weten. Het denken staat op een lager pitje

Wanneer ik zelf de woorden Ego (ik) en Centrisch (in het midden) even van elkaar loskoppel en ik ga de logica vanuit zielenniveau beredeneren, dan is egocentrisme helemaal geen slechte eigenschap! Ja… natuurlijk wel voor de ‘mens’ die denkt dat wereld om jou draait, maar zeker niet voor de ‘ziel’ die weet, voelt of zich herinnert dat jij naar deze 3e dimensie bent gekomen om te mogen leren in het instituut dat leven heet! Jij weet dus dat je midden in het leven mag staan, en alles draait om jou!  …ook alle andere zielen en de gebeurtenissen in je leven.

In mijn eigen zoektocht ben ik er dus van overtuigd dat wanneer wij uitgaan onze zielencontracten en we gaan deze twee aardse woorden proberen te definiëren, dan is
1. Egoïstisch een energie of eigenschap die voor mij niet wenselijk is
2. Egocentrisch een energie of eigenschap die meer zielen beter zouden kunnen toepassen

Het leven draait om jou, en jij mag er voor zorgen dat “eerst jij” iets ontvangt, om het vervolgens met anderen te kunnen of mogen delen! Want… Hoe ga jij een ander Liefhebben, als je zelf niet eens weet wat Liefde is of hoe Liefde voelt? Hoe kun jij iemand gelukkig maken, als je zelf niet gelukkig bent?
Neem het jezelf niet kwalijk als je daar nooit zo naar gekeken hebt, of als je dacht dat Egoïstisch en Egocentrisch beiden 2 slechte eigenschappen waren. Tenslotte ben jij opgegroeid in een maatschappij waar we geacht worden ‘sociaal’ te zijn.

Doordat de ziel ervoor heeft gekozen om hier menselijke ervaringen op te doen, werd je al op jonge leeftijd geconditioneerd; We leerden omgaan met geld, materie en de energie van ‘ruilmiddelen’ en daarom bestaat onze maatschappij voor 86% uit mensen die geleerd hebben om alleen te geven! Voor 86% van de mensheid is ‘geven’, het anderen naar de zin maken, gelijk aan sociaal gedrag en ‘denken’ dat je daarom een goed mens bent.

Ieder mens is van nature goed is, iedere ziel is absoluut uniek, maar altijd goed, net als alle andere zielen!

Jij bent net als ik met een zuivere ziel op aarde gekomen om hier je lessen te leren. Er bestaan geen ‘slechte mensen’, er is alleen een verschil van gedrag, normen,waarden en visie door de manier waarop de mens geconditioneerd is!

Het afgelopen weekend mocht ik zelf eens een kijkje nemen achter het masker van mijn ware zelf. Wil je dat ook eens proberen? Nodig dan eens Sanat Kumara & Lady Venus Kumara uit in jouw energieveld. Deze machtige energie werkt als een brug tussen de Kosmos en de Aarde voor het herkennen van je talenten en vaardigheden op zielniveau, en helpt je deze verder te ontwikkelen voor je missie. Het brengt harmonie tussen de vrouwelijke en mannelijke kanten in jezelf.

Wij, de mens op aarde, zijn in werkelijkheid zielen die een menselijk lichaam hebben aangenomen, echter 86% leeft in het beperkte bewustzijn en slechts 14% begeeft zich in dit bewuste bewustzijn, ook wel de 4e en/of 5e dimensie bewustzijn genoemd! Vast staat dat we allemaal afkomstig zijn uit dezelfde bron van Licht, en dus allemaal gelijk zijn. Velen zijn hier op aarde nog altijd op zoek naar God! Mag ik je eraan herinneren dat het woord G.O.D. slechts een afkorting is van Geven-Ontvangen-Delen en daar hebben we de kern en de energie achter de woorden Egoïstisch, Egocentrisch of Eigen-Liefde!

Laten we eens terugkijken naar onze maatschappelijke (geaccepteerde) waarheid dat wij pas een goed mens zijn als we hebben geleerd om onbaatzuchtig te geven. Stel jezelf eens de vraag wat er zou gebeuren als iedereen op de wereld alleen wil geven, maar niemand is in staat om te ontvangen. Hoe schrijnend zou het zijn als jij wilt geven, maar niemand neemt jouw geschenk aan?
Of, stel jezelf eens de vraag waarom jij zelf zo graag geeft? Ik zelf, en ik weet 100% zeker dat er naast mij velen in onze samenleving zijn, die zodra we iets krijgen van een ander een ongemakkelijk gevoel ervaren… wij voelen disharmonie, omdat onze conditionering ‘geven’ is en niet ontvangen!!! En ik betrapte mezelf erop dat wanneer ik iets kreeg van een ander, ik zelf al meteen bedacht wat ik die ander zou moeten terug geven, om de energie weer in balans te brengen… herken jij dit?

Wanneer ik vind dat ik iets ‘moet’ teruggeven, nadat ik iets heb ontvangen …is dat Egoïstisch gedrag!

Afgelopen weekend werd ik mij ervan bewust dat mijn denkwijze om iets terug te moeten geven in werkelijkheid heel Egoïstisch gedrag is… Vreemd hè? Ik zal proberen het onder woorden te brengen:
Waarom geef ik liever dan dat ik ontvang? Nou simpelweg omdat ‘iets geven’ mij een goed gevoel geeft. Althans, dat dacht ik vanwege mijn conditionering/overtuiging van goed sociaal gedrag. In werkelijkheid denk ik dus alleen aan het gevoel van mijzelf en heb ik geen rekening gehouden met het gevoel van de direct of indirect betrokken persoon. De energie van Lady Venus liet mij zien dat ik in werkelijkheid Egoïstisch gedrag vertoon: De aardse energie is namelijk al in harmonie door simpelweg “dankjewel” te zeggen. Echter, wanneer ik vind dat ik iets zou moeten terug geven aan die ander, dan ontneem ik die ander hetzelfde ‘goede gevoel’ wat ik zelf krijg wanneer ik iets geef… en dat is exact wat Egoïsme betekent! Ja,wat dat betreft kunnen lessen uit de Kosmos nog wat meer confronteren dan de spiegels die gelijkgestemden op aarde ons voorhouden.

Wat is eigenliefde?
Eigenliefde is onvoorwaardelijk van jezelf houden. Dat betekent dat je niet alleen van je sterke punten en je mooie kanten houdt maar ook van je zwakheden en van je zogenaamde ‘lelijkheid’ (in je vertekend zelfbeeld), kortom van al je tekortkomingen die je in je beperkte bewustzijn, of ego, onnodig groter gemaakt hebt dan ze werkelijk zijn. Je mag er gewoon zijn, precies zoals je bent.

Toen ik ooit begon om van mezelf te houden, heb ik mezelf bevrijd van alles dat niet goed voor mijn gezondheid is, ik heb mezelf leren onthechten van alles wat niet wenselijk was voor mijn persoonlijke en spirituele groei; voedsel, mensen, dingen, situaties en alle energieën die me naar beneden haalden of verder van mezelf weg trokken.
Aanvankelijk noemde ik deze houding een gezond egoïsme … Het bleek maar een woord en ik ontdekte al snel dat, omdat het voor mijn groei positief is en omdat ik begreep dat ik in het middelpunt van het leven mag staan, dat het eerder een gezond egocentrisch gedrag is. Echter, nu weet ik dat het “Zelf-Liefde” heet!

John Jagadiël Breukels

 

4 reacties

 1. inge de clerck schreef:

  Het is zeer mooi verwoord en het is ook gewoon zo,wel moeilijk om te veranderen; Maar ik zal mijn best doen dit toe te passen,bedankt John voor je mooie woorden die een ziel als ik heel veel inzicht geven

  • admin schreef:

   Lieve Inge, juist zo’n prachtige ziel als jij verdient het om eens wat meer jezelf te verwennen.
   Je hebt jezelf jarenlang genoeg op de 2e (of lagere) plaats gezet om het anderen naar de zin te maken, toch? Genoeg aangepast aan anderen, en over je eigen grenzen gegaan (en laten gaan), dus nu is het zeker tijd voor zelf-liefde! Ik stuur een welgemeende warme knuffel xxx

 2. Jeanne schreef:

  Prachtig geschreven stuk John! Ja zo is het..

  Er komt mij iets op.. iets dat ik al een paar x heb mee gemaakt en vind het nog steeds moeilijk om er op te reageren. Iemand die je PERSE iets wil geven.. iets waar je echt niet op zit te wachten, een nee wordt niet gehoord of geaccepteerd…
  als nee zeggen niet werkt, aannemen ook niet oke voelt, t aannemen en weggeven is ook zo wat.. want wat geef je aan energie door.. botweg Nee zeggen, ik wil dit niet, ik hoef dit niet het is niets voor mij.. als je mij een plezier wil doen, geef dit aan iemand die het goed kan gebruiken.. is wat ik nu doe
  De persoon hoogst beledigd want het is “echt iets voor mij” nou nee dat is het dus niet. Hoe zou jij hier mee omgaan?

  Zonnige hartegroet,

  • John schreef:

   Lieve Jeanne,
   Ik begrijp uit je bericht dat jou een geschenk wordt ‘opgedrongen’, gezien de persoon in kwestie hoogst beledigd is.
   In dat geval zou ik zelf mijn gevoel laten spreken en tegen de persoon kwestie zeggen: “Het is niet om jou persoonlijk te beledigen, maar het voelt voor mij niet goed om dit aan te nemen”…
   Wellicht komt er een vraag van de persoon; ‘waarom voelt dat niet goed?’
   Dan kun je altijd weer antwoorden: “’t is puur een gevoelskwestie en ik kan mijn gevoel niet onder woorden brengen, echter ik vertrouw erop dat je mijn gevoel respecteert”.

   Over het algemeen is dan de discussie in harmonie beëindigd… zo niet, dan wordt jouw gevoel niet gerespecteerd, en dat iks dan exact de reden waarom jij het opgedrongen geschenk niet aan wilde nemen. Dit mag je ook liefdevol uitspreken, want het gaat nog steeds om zelf-liefde.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt?
   Een kleurrijke hartegroet, John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.