Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?

PLASTIC DRINKFLESSEN KUNNEN STILLE SLUIPMOORDENAARS ZIJN!

Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?  Check het symbool aan de onderzijde van de fles waaruit jij je water drinkt!

En hoe zit het met de levensmiddelen? Yoghurt, zuivel, frisdranken en zelfs de etenswaren, zoals de gezonde salades en gezonde groenten die je kant-en-klaar verpakt koopt in de supermarkt? Het is voor jouw welzijn aan te raden dat je ook deze verpakkingen goed bekijkt aan de hand van de 7 symbolen:

SYMBOLEN EN HUN BETEKENIS:

Op de bodem van de fles zie je altijd een symbool met een driehoek met een getal, dat één tot zeven kan vormen. Deze cijfers vertellen of het product veilig is voor gebruik of niet. Laten we samen eens door de cijfers en hun betekenissen gaan:

# 1 Als u driehoek met nummer 1 hebt, is de fles bekend als PET of PETE. Het kan slechts één keer worden gebruikt en mag niet hergebruikt worden, omdat het antimoon kan uitstoten, een zwaar metaal dat hormonen in het lichaam kan bemoeien en zelfs kankerverwekkend zijn.

# 2 Als u driehoek met nummer 2 hebt, is de fles bekend als HDPE of HDP. Dit product wordt beschouwd als gemaakt van goed kunststof en heeft niet zoveel emissie als de andere soorten chemicaliën die in de andere flessen worden gebruikt wanneer dit met water in aanraking komt.

# 3 V of PVC plastic heeft nummer 3. Het heeft twee giftige chemicaliën die de hormonen in het lichaam kunnen beïnvloeden. Maar nog steeds is PVC tegenwoordig veel gebruikte kunststof.

# 4 De fles staat bekend als LDPE. Dit is ook goed plastic en meestal gebruikt in waterflessen en plastic zakken. Ze geven geen chemicaliën af wanneer ze in waterflessen worden gebruikt.

# 5 Staat nummer 5 op de bodem van de flesjes is het veilig om te gebruiken. Hun witte kleur maakt ze herkenbaar, maar ze kunnen ook transparant zijn. Het plastic is bekend als PP, en wordt vaak gebruikt bij de productie van yoghurtbekers en boterkuipjes.

# 6 plastic wordt gebruikt in fastfood verpakking en in koffiebekers. Heel opmerkelijk omdat het bekend is dat het kankerverwekkend is omdat het styreen uitstoot. LEVENSGEVAARLIJK!

# 7 staat bekend als PC plastic. Voorkom dat je deze flessen gebruikt, omdat het plastic BPA uitstoot, een zeer schadelijke chemische stof. Helaas worden PC plastics vaak gebruikt in containers voor eten, sportdrankflessen en kinderflessen.

Samengevat kun je dus veilig gebruik maken van flessen met de cijfers 2, 4 of 5. Ik raad je ten zeerste aan om het gebruik van flessen met de symbolen 1, 3, 6 of 7 te vermijden, omdat je jezelf en je gezondheid blootstelt aan de gevaarlijke chemicaliën die deze kunststoffen afgeven.

Indien je helemaal veilig wilt drinken, drink dan gewoon je water vanuit een ‘glazen’ fles of kan!

Cheers, op een bewust & gezond leven,

John Breukels

10 gedachten over “Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?

 • 30/07/2017 om 08:06
  Permalink

  Bedankt voor deze info. Hier kan ik wat mee. Plastiek is het asbest van de huidige tijd. of dat was het al. Nu zou ik nog graag iets vinden over blikken verpakkingen zoals deze gebruikt worden voor groente, vlees en limonade. Is dit er al? Heeft u een link?

  Beantwoorden
  • 30/07/2017 om 11:11
   Permalink

   Goedemorgen Sas, dankjewel voor je reactie.
   Naar blik en conserveermiddelen wordt wel onderzoek gedaan, echter zover bij mij bekend is dit nog niet internationaal vastgelegd met een ‘verplicht’ symbool op de verpakking, zoals bij kunststof wel van toepassing is. We houden het in het oog 🙂

   Beantwoorden
 • 30/07/2017 om 09:43
  Permalink

  Dank je voor de tip. Ik ben jaren geleden al overgegaan op glazen flessen voor thuis. Aluminium om mee te nemen en ook de plastic dozen van tupperware vervang ik langzamerhand door leuke glazen flessen.

  Beantwoorden
 • 30/07/2017 om 11:39
  Permalink

  Met verbazing lees ik weer wat de verpakkingsindustrie en de voedingsindustrie ons aan doet.
  Its all about money.
  De verpakkingsvrije winkels zouden sterker vertegenwoordigd moeten zijn in het straatbeeld.
  Alles gewoon in papieren zakken of met je glazen potten naar de winkel.

  Beantwoorden
 • 31/07/2017 om 19:23
  Permalink

  Ik heb een rosti mepal fles met nr 7, maar hij zou bpa vrij? Hoe kan dat dan, wordt je zo voor de gek gehouden?

  Beantwoorden
  • 31/07/2017 om 23:24
   Permalink

   Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om het recycling symbool op kunststof te vermelden en veel fabrikanten weten dat 99% van de gebruikers deze symbolen niet kennen. Als er een 7 in het symbool staat, dan heb je dus een PC (Plastic) fles die BPA afgeeft aan het drinkwater.
   Je zou kunnen zeggen: Als de verkoper zegt dat het BPA-vrij is, dan ben je inderdaad niet goed geïnformeerd.

   Beantwoorden
 • 10/08/2017 om 13:03
  Permalink

  Dag John, dus je wilt zeggen dat de statiegeld fles van Coca Cola met logo #1 slechts 1x gebruikt mag worden? Wel Apart voor een statiegeldfles, vind je niet?

  Beantwoorden
  • 11/08/2017 om 11:42
   Permalink

   Dat heb je heel goed begrepen…
   Sowieso gaat dit artikel over drinkwater, en niet over een giftige frisdrank vol suikers!!!
   Je zou je zelfs kunnen afvragen welke link de farmaceutische markt en Unilever met elkaar hebben!

   Beantwoorden
  • 13/11/2017 om 14:13
   Permalink

   Statiegeld is niet om die flessen opnieuw te vullen. Ze worden gerecycled. Echter pet 1 is de meest giftige en wat vooral de jeugd doet met ook die kleinere flesjes vullen met kraanwater is echt linke soep. Niet goed schoonhouden en je krijgt een soort van vergiftiging en flinke maagkramen enz. Uitspoelen met heet water, is dan het recept, echter komt dan het gif weer extra los of de fles vervormd enz. Echt pet 1 is voor eenmalig gebruik, en zeker bij water wervelen wat sommigen doen met deze flessen (via tussen dop enz) wervel je het gif in het water en denk je gezond bezig te zijn, en voor je het weet neemt niet alleen je weerstand af door die toename aan gifstoffen, maar krijg je zelfs gezondheidsproblemen. Goed dat dit nog veel meer wordt uitgedragen dan nu het geval is. Al die stomme codes en E nr’s. Mensen weten zo toch niet meer wat wel en niet gezond is. Wat te denken van bv. melk in een plastic 2L kan of kartonnen pak (geplastificeerd) gif gif gif en ja allerlei reacties van het lichaam. Allergie uitslag moe gevoel en maag/darm klachten enz. Leve de verpakkingsindustrie Grrrr

   Beantwoorden
 • 22/12/2017 om 08:03
  Permalink

  Ik gebruik al jaren tuper-ware maar er staat geen nummer onder,dus deze is niet veilig?
  groet nel clemens

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.