MAANFASEN: Latijnse namen voor 12 maanden, namen de 13 Manen over!

Toen de Juliaanse kalender in 45 BCE werd ingevoerd, werden de namen van de 12 Latijnse maanden geleidelijk meer algemeen in Europa. De oude, zogenaamde ‘heidense namen’ werden echter niet vergeten. Oude hoog-Duitse maandnamen werden geïntroduceerd door Karel de Grote, die regeerde als koning van de Franken, en later door de keizer van de Romeinen van 774 tot 814. Gelukkig werden de pre-christelijke Anglo-Saksische maan(d)namen verzameld door een Engelse monnik. Namen die refereren naar de 13 maanfasen die door oude wijze volkeren, maar ook door hedendaagse pagans, wicca, sjamanen en andere bewuste mensen in ere worden gehouden.

Geadopteerde namen voor de volle maan – Meer dan 500 Indiaanse artiesten, zangers en dansers verzamelden zich op het Powwow Native American Festival op 2 juni 2013 in Brooklyn, New York. Inheemse Amerikanen noemden de maanden die door de oorspronkelijke Natives werden gebruikt om een maan(d) en een thema aan te geven. Tegenwoordig zijn veel van deze oude maandnamen geadopteerd als namen voor de Volle Maan van elke maand. Een veel voorkomende verklaring is dat koloniale Amerikanen Native American maan-namen gebruikte en deze in de moderne kalender verwerkten. Het lijkt er echter op dat de namen van de Volle Maan die we vandaag de dag gebruiken, zowel Native American, Angelsaksische als Germaanse wortels hebben, omdat de thema’s vrijwel overeenkomen.
Van oudsher kregen de volle manen een naam in veelvoorkomende oude culturen. De namen van de Volle Maan die de oude Native Amerikanen gebruiken, weerspiegelen vaak de veranderende seizoenen en de natuur, zoals: Wolf Moon: januari, Snow Moon: februari, Worm Moon: maart, Pink Moon: april, Flower Moon: mei, Strawberry Moon: juni, Buck Moon: juli, Sturgeon Moon: augustus, Harvest Moon: september of oktober, Full Corn Moon (graanoogst): september, Hunter’s Moon (wildoogst): oktober, Beaver Moon: november, Cold Moon / Ice Moon: december.

Hoe kan het dat een maan meerdere namen heeft?
Wel, we hebben niet alleen te maken met verschillende culturen en talen, maar ook met andere jaargetijden, seizoenen en temperaturen op onze planeet, waardoor de namen van de maand meerdere betekenissen kunnen hebben. Graag geef ik je een overzicht van de namen die het beste passen bij onze kalendermaand, maar daarbij de Oud-Engelse naam die ook wordt gebruikt bij Keltische en Oud-Germaanse culturen, tevens de Native American-naam die wordt gebruikt binnen het sjamanisme, de boeddhistische naam en de andere voorkomende namen:

Volle manen zonder naam: Sommige jaren hebben 13 Volle Manen (zoals 2018), waardoor een van hen een Blauwe Maan is, omdat deze niet helemaal in het traditionele naamgevingssysteem van de Volle Maan past. Dit is echter niet de enige definitie van een Blauwe Maan. Over elke 19 jaar is er geen Volle Maan in februari, zoals 2018. Dit is een van de verschillende definities van de term Black Moon. De andere definities verwijzen naar een Nieuwe Maan die niet past in de equinoxen of zonnewende, vergelijkbaar met een Blauwe Maan.

Wat maakt 2018 zo bijzonder?
Januari 2018 heeft 2x een volle maan, te weten op de 2e en de 31e januari, de maand februari heeft ‘geen’ volle maan, en zou dus een ‘black moon-maand’ zijn, terwijl maart 2018 ook weer 2x een volle maan telt, wederom op de 2e en de 31e van de maand. De maand maart in 2018 is helemaal speciaal, niet omdat maart 2 volledige manen zal ontvangen, maar temeer omdat de 2e volle maan de eerste volle maan na de lente-equinox is.
De eerste volle maan van maart is dus op 2 maart en de andere op de 31e maart! …en, zoals je nu weet hebben deze manen allemaal een naam, een thema en een betekenis. Belangrijk voor de thema’s en onze eigen groei en ontwikkeling is te weten dat de eerste volle maan ná 21 maart – de lente equinox – in het teken staat van ontwaken.

Hoe mooi is het dat deze “Maan van het ontwaken” ook nog eens exact op de zaterdag komt van het verlengde weekend dat wij Pasen noemen, een feest waarvan wij denken dat het uit het Christendom komt, maar in werkelijkheid al een heel oud vruchtbaarheidsfeest is in de vrouwelijke culturen, vandaar het Ei als symbool van vruchtbaarheid!

Tijdens deze bijzondere volle maan, 31 maart 2018, volledig vol om 14:37 uur, organiseren wij maar liefst een gehele dag in 2 delen om dat op een bijzondere manier te vieren:
• ’s middags, van 13:00 tot 17:30 uur, een Full Moon Conscious Soul Connection Party
• Tussen 18:00-19:00 uur een Full Moon Potluck om gezellig samen te eten en drinken
• ’s avonds van 19:30 tot middernacht, een Full Moon Sacred Snuggle Party

Voel je vrij om je aan te melden voor zowel het middagprogramma, de avond-party of beiden.
Wat we gaan doen, en wat de inhoud is van beide dagdelen kun je HIER lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.